Udomljavanje

Što je udomljavanje

Udomljavanje domene ili hosting je usluga gdje davatelj usluge vaše sadržaje pohranjuje na posebnim poslužiteljima (serveri). Kada korisnici interneta žele vidjeti vašu web stranicu, sve što trebaju učiniti je upisati adresu ili ime domene u svoj preglednik. Njihovo će se računalo povezati s vašim poslužiteljem, a vaše web stranice bit će im prikazane se putem preglednika.

Udomljavanje uključuje i dodatne servise:
Email server – koji Vam omogućava da možete primati i slati emailove sa vaše domene
FTP pristup – omogućava Vam pristup datotekama na poslužitelju
Podrška za WordPress – WordPress je internetski alat za izradu web stranica. To je moćan sustav za upravljanje sadržajem blogova i web stranica, što je prikladan način za stvaranje i upravljanje web stranicama. Većina pružatelja usluga udomljavanja će vam reći jesu li njihovi planovi kompatibilni s WordPressom ili ne. Osnovni zahtjevi za udomljavanje WordPress web stranica uključuju: PHP verzije 7 ili noviji i MySQL verzija 5.6 ili noviji.

Odabir udomljavanja

Ovo su osnovna pitanja koja će Vam pomoći da najkvalitetnije napravite najkvalitetniji odabir udomljavanja, koji će zadovolji sve Vaše potrebe:

Prostor za odlaganje 
– koliko prostora za udomljavanje trebate?
Širina pojasa – koliko je maximalna propusnost i brzina pojasa?
Kontrola  – koliko je važno da imate kontrolu nad poslužiteljem?
Trošak  – koliko je trošak zakupljene usluge?

Dijeljeno udomljavanje

(Shared Hosting)

pogodan za blogove i manje tvrtke ili one koji tek pokreću posao ovo je najjeftinije udomljavanje, gdje zajedno s većim brojem korisnika dijelite serverske resurse, ali je mogućnost uvida u resurse minimalna

APP
udomljavanje

(najčešće Worpress Hosting)

servis optimiziran za programe WordPress, Joomla, Drupal.
Obzirom da je u cijenu ugrađen nadzor resursa, obično vrlo traženo udomljavanje.

Reseler
udomljavanje

(Resseler Hosting)

ogućuje vam davanje u najam ili ponovna prodaja istih hosting usluga koje pruža matična hosting tvrtka. Pomoću Reseller hostinga također možete prodati sve ostale web usluge koje nudi nadređeni web domaćin.

VPS
udomljavanje

(Virtual Private Servers)

snažniji i napredniji oblik zajedničkog hostinga. Dok dijelite poslužitelj s drugim web lokacijama, dodijeljeni su vam resursi koji se ne dijele s ostalim svojstvima. Ako si ne možete priuštiti namjenski poslužitelj VPS je odličan odabir. Vrlo često održavanje VPS-a nije sastavni dio ove ponude.

Namjensko
udomljavanje

(Dedicated servers)

Namjenski hosting pruža vam potpunu / administrativnu kontrolu nad poslužiteljem. Možete instalirati bilo koji softver koji želite. Zbog velike cijene i potrebe za održavanjem, rezervirano samo za najveće, koji su spremni imati administratora sustava.

Kvalitetni davatelji usluge udomljavanja nude vam cPanel uslugu. To je popularna nadzorna ploča koja vam pomaže upravljati poslužiteljem udomljavanja kroz internetsko sučelje koje je prilagođeno čovjeku.
Posebno je popularno kod dijeljenog udomljavanja.
Bez cPanela, za upravljanje web lokacijama / poslužiteljem potrebna su vam dodatna tehnička znanja, kao i puno više vremena u administriranju poslužitelja.

internet.hr

Ova web stranica NE koristi kolačiće.